Κυριακή, 15 Ιουνίου 2008

@ Παντοκράτορας εστί...

Παραθαλάσσιος οικισμός σε απόσταση 2 χιλιομέτρων δυτικά της Πρέβεζας. Είναι ο δεύτερος οικισμός που συναντά κάποιος μετά την πόλη προς την πλευρά του Ιονίου Πελάγους. Απέχει 400 μέτρα από την έξοδο του υποθαλάσσιου τούνελ Πρέβεζας - Ακτίου και ο επισκέπτης της Πρέβεζας διέρχεται από τις παρυφές του.
Ιδρύθηκε αμέσως μετά την
Μικρασιατική Καταστροφή κι εγκαταστάθηκαν κατ αρχήν 57 προσφυγικές Ελληνικές οικογένειες που προέρχονταν κυρίως από παραλιακές περιοχές της Μικράς Ασίας. Σήμερα (2008) ελάχιστοι από τους πρώτους κατοίκους βρίσκονται στη ζωή και η κατοίκηση συνεχίζεται από τους απογόνους των προσφύγων καθώς και από νέους κατοίκους που διαρκώς προστίθενται, αφου η περιοχή του θεωρείται η ομορφότερη της Πρέβεζας και αποτελεί τόπο έλξης.
Αποτελεί τουριστικό προορισμό γιά όσους επιθυμούν ήρεμες διακοπές και όσους ενδιαφέρονται για θαλάσσιες δραστηριότητες.
Το ηλιοβασίλεμα στην περιοχή είναι μοναδικό και η θέα προς τη θάλασσα σαγηνευτική. Παρόλες τις παρεμβάσεις της σύγχρονης εποχής, η γραφικότητα στο Παντοκράτορα διατηρείται και αποτελεί αγαπημένο προορισμό περιπάτου.
Η θάλασσα του Παντοκράτορα αποτελεί σημαντικό ψαρότοπο και εφαρμόζονται σχεδόν όλοι οι τρόποι ψαρέματος. Ο θαλάσσιος βυθός χαρακτηρίζεται από τις συχνές εναλλαγές τοπίου, την άφθονη θαλάσσια πανίδα, την εναλλαγή βαθών και την ύπαρξη βραχωδών συμπλεγμάτων που αποτελούν καταφύγιο σχεδόν όλων των ειδών ψαριών που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες. Η περιοχή είναι ιδανική για ψαροτούφεκο.
Το Κάστρο του Παντοκράτορα, χτισμένο από τον Αλή Πασά το 1807 είναι στολίδι που αξίζει να επισκεφθεί κανείς να το εξερευνήσει και να απολαύσει τη θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος, τη Λευκάδα και το Άκτιο. Πλήθος εκδηλώσεων (θέατρο, μουσική κλπ) φιλοξενούνται σαυτό τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: