Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Εκκλησίες περιοχής Παντοκράτορα

Ι. Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Κέντρο οικισμού)
Μονόχωρος ναός με πρόσθετο νάρθηκα σε χαμηλότερο ύψος.
Είναι ο ναός του οικισμού Παντοκράτορα.
Το τέμπλο έχει σύμφωνα με την Ορθόδοξη πίστη αυστηρή διάταξη τόσο ως προς την αρχιτεκτονική του, όσο και ως προς τη διάταξη των εικόνων που φέρει.
Δεξιά της Ωραίας Πύλης βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας βρεφοκρατούσας (στον τύπο της Οδηγήτριας), ενώ στα αριστερά της η εικόνα του Χριστού (στον τύπο του Παντοκράτορα) με επιπλέον επιγραφή "ο Ζωοδότης". Αμέσως μετά την εικόνα της Παναγίας στο ένα άκρο βρίσκεται η εικόνα που αναπαριστά τη σκηνή της Μεταμόρφωσης ενώ στο άλλο άκρο του τέμπλου βρίσκεται η εικόνα του Αγίου Ιωάννη.
Οι εικόνες φιλοτεχνήθηκαν από τον Φώτη Κόντογλου με δαπάνη του Δήμου Πρέβεζας το 1954 κατά τη διάρκεια της θητείας του Ιωάννου Μουστάκη ως Δημάρχου Δήμου Πρέβεζας (1951 - 1959).
Λεπτομέρειες των εικόνων
Ο Χριστός Ζωοδότης :Ο Χριστός απεικονίζεται κατ' ενώπιον έως λίγο πιό κάτω από τη μέση στον τύπο του Παντοκράτορα ως Ζωοδότη. Φορά πορφυρό χιτώνα με χρυσό clavus και ιμάτιο λαδοπράσινο, που πέφτει από τον δεξιό ώμο και καλύπτει ολόκληρη τη δεξιά πλευρά του σώματος. Με το δεξί χέρι ευλογεί ενώ με το αριστερό κρατά κλειστό χρυσοποίκιλτο Ευαγγέλιο. Το βάθος είαι χρυσό, ενώ μιά διπλή γραμμή διαγράφει την περιφέρεια του ένσταυρου φωτοστέφανου που είναι επίσης χρυσό και με αυτό τον τρόπο ξεχωρίζει από το χρυσό βάθος. Στις κεραίες του σταυρού γράφεται η επιγραφή Ο ΩΝ. Στο χρυσό βάθος δεξιά κι αριστερά από το φωτοστέφανο διακρίνονται δύο επιγραφές, η συντομογραφημένη IC XC και πιό κάτω το προσωνύμιο Ο Ζωοδότης. Πάνω από τον δεξιό ώμο του Χριστού και πάλι στο χρυσό βάθος η επιγραφή ΔΩΡΕΑ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Θ. ΜΟΥΣΤΑΚΗ 1954. Πάνω από τον δεξιό ώμο της μορφής του Χριστού, η υπογραφή του καλλιτέχνη: ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΦΩΤΙΟΥ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ.
Η Παναγία Οδηγήτρια :
Η Θεοτόκος βρεφοκρατούσα στον τύπο της Οδηγήτριας ζωγραφίζεται στο χρυσό βάθος, φορά μαφόριο και λαδοπράσινο ιμάτιο με χρυσή παρυφή. Το χρυσό φωτοστέφανο και εδώ ξεχωρίζει με διπλή ερυθρή γραμμή από το χρυσό βάθος.Πάνω από τη μορφή της Παναγίας δεξιά κι αριστερά υπάρχει η επιγραφή συντομογραφημένη ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ, ενώ ακολουθεί στα δεξιά όπως βλέπει ο θεατής το προσωνύμιο Η ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ. Ο Χριστός εμφανίζεται "ως παιδί τριετές, πλην με έκφρασιν ωρίμου ανδρός", σύμφωνα με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου εις άνδρα τέλειον, εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού. Φορεί ανοιχτό πράσινο χιτώνα και πάνω από αυτόν "χρυσοκονδυλισμένο" ιμάτιο. Με το δεξί χέρι ευλογεί, ενώ με το αριστερό κρατά στις άκρες των δακτύλων του κλειστό ειλητάριο. Ο Χριστός φέρει ένσταυρο χρυσό φωτοστέφανο με την επιγραφή στις κεραίες του σταυρού Ο ΩΝ. Οι μορφές βασίζονται σε μεταβυζαντινά πρότυπα με πρόσωπα που αποπνέουν ηρεμία. Πάνω από τη μορφή του Χριστού διακρίνεται συντομογραφημένα η επιγραφή ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ. Πάνω από τον δεξιό ώμο της Παναγίας στο χρυσό βάθος διακρίνεται η υπογραφή του καλλιτέχνη ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΦΩΤΙΟΥ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ.

Ι.Ν. Άγίων Αναργύρων (Κάστρο Παντοκράτορα)
Βλαχέρνα (περιοχή Τζαμαλί)

Δεν υπάρχουν σχόλια: